Statutul AAM spre modificare, Mihai Şeremet

Propunere de modificare a statutului
Explcație:
Cu roșu/subliniat-text spre schimbare,cu roșu pronunțat/subliniat - textul propus.
Așteptăm participare activă și propuneri din partea membrilor AAM
STATUTUL ASOCIAŢIEI
ARHITECŢILOR DIN MOLDOVA
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Asociaţia Arhitecţilor din Moldova (A.A.M) activează din anul 1989 ca mişcare, din 19 iunie 1990 s-a constituit ca organizaţie din 4 octombrie 1990 a fast inregistrată ca uniune de creaţie prin Hotărîrea Guvernului RSSMN 379. Ultima reînregistrare a statutului A.A.M. a fost efectuată la 18 noiembrie 1997 conform unei dispoziţii generate a Ministerului Justitiei.
  Prezentul statut este elaborat în legătura cu schimbările apărute în legislaţie, precum şi cele legate de evoluarea Asociaţiei şi este întocmit în succesiunea statutului precedent.
1.        DISPOZIŢII GENERALE

  1.1  ASOCIAŢIA ARHITECŢILOR DIN MOLDOVA, numită în continuare A.A.M. este о organizaţie obştească, republicană, nonprofit, neguvernamentala, cu caracter profesional de creaţie şi de susţinere a arhitecţilor care aduce beneficiu public, este constituită prin liberă manifestare a voinţei persoanelor asociate, în vederea realizării în comun a scopurilor determinate de prezentul Statut.
  1.2  A.A.M. nu susţine vre-un partid politic, bloc electoral sau candidat la vreo funcţie în cadrul
autorităţilor publice şi nu folosesc vreo parte din venit sau proprietate pentru finanţarea acestora.
  1.3.  A.A.M. este creata şi îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu Constituţia Republicii Moldova, legislaţia în vigoare şi prezentul Statut.
  1.4  A.A.M. îşi desfăşoară activitatea pe principiile liberului consimţămînt, autonomiei, autogestiunii şi egalităţii în drepturi a tuturor membrilor A.A.M.
  1.5  A.A.M. posedă calitatea de persoană juridică din momentul înregistrării prezentului Statut, poate înfiinţa subdiviziuni structurale locale, dispune de toate drepturile şi obligaţiile, care sunt atribuite de lege persoanelor juridice A.A.M. dispune de ştampilă, emblemă, drapel, bilanţ propriu, cont bancar în ei şi valuta straină.
  1.6  A.A.M. îşi desfăşoară activitatea pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Durata de activitate a A.A.M. este nelimitată, cu începere de la data înregistrării prezentului Statut.
  1.7  Sediul A.A.M. şi a organelor de conducere şi control ale A.A.M. se afla pe adresa: str. Stefan cel Mare 3, Chişinău, Republica Moldova. Sediul A.A.M. poate fi schimbat în baza deciziei Consiliului Coordonator.
  1.8  A.A.M. se constituie şi îşi desfaşoară activitatea cu personal voluntar şi personal retribuit.

2. SCOPU
RILE, SARCINILE ŞI METODELE DE ACTIVITATE ALE A.A.M.
Scopul principal:
2. Asanarea ambientului arhitectural prin ridicarea respnsabilității arhitectului și, respectiv, ridicarea prestigiului profesiei de arhitet.
  2.1  A.A.M. se constituie şi îşi desfăşoară activitatea în vederea realizării urmatoarelor scopuri/sarcini fundamentale:
         b)Participarea la elaborarea actelor legislative şi de format consultativ, la elaborarea programelor guvernamentale de      dezvoltare a arhitecturii nationale şi a actelor normative privind problemele de arhitectură, urbanism, construcţii etc.
         c) Stimularea spiritului creator profesionist.
         a)Promovarea unei strategii de pastrare şi creare a patrimoniului arhitectural-artistic.
         d)Contribuirea la înbunătăţirea condiţiilor activităţii de creaţie a membrilor A.A.M.
         e)Apărarea dreptului de autor.
  2.2  Pentru realizarea scopurilor propuse A.A.M. desfăşoară următoarele activităţi:
         a) Conlucrează cu instituţiile statale, organizaţiile guvernamentale şi neguvernamentale din ţară, organizaţiile            internaţionale în vederea elaborării actelor normative şi de format consultativ în domeniu.
         b) Elaborează 
proiecte/concepte socio-economice;
         c) Realizează expertiza evoluării proceselor sociale şi economice, organizează sondaje ale opiniei publice;
         d) Elaborează programe concrete în domeniu şi contribuie la realizarea lor;
         e) Editează literatură în domeniu, instituie mijloace de informare în masă, difuzează informaţii despre activitatea  A.A.M. prin intermediul mijloacelor de informare în masă;
         f) Participă la elaborarea şi realizarea programelor de instruire în domeniu;
         g) Organizează simpozioane, conferinţe, seminare, consfătuiri pe problemele ce ţin de domeniul arhitecturii, urbanismului, construcţiilor, amenajării teritoriului.
         h) Contribue la facilitarea accesului liber la informarţie a
 arhitecților şi la valorificarea întregului stoc informaţional acumulat în/de  instituţiile statale şi ştiinţifice          a membrilor A.A.M./din Republica Moldova 
         i) Colaborează cu organizaţiile guvernamentale şi neguvernamentale de peste hotare;

  2.3 Întru realizarea scopului principal A.A.M. va depune toate eforturile pentru întărirea statutului liberal al profesiei de arhitect și tot ce-i legat de acest aspect în activitatea arhitecturală.
 A.A.M. va folosi şi alte forme şi metode care pot contribui la realizarea scopurilor statutare care nu contravin legislaţiei în vigoare.
       
  2.4  Pentru realizarea
 scopurilor/sarcinilior propuse A.A.M. are dreptul:
         a) Să-şi reprezinte interesele în organele de stat şi alte 
organizaţii/structuri specializate în domeniul arhitecturii și urbanismului;         b) Să asigure protecţia socială și juridică a drepturilor şi intereselor membrilor, cat şi a intereselor social-importante în domeniul său/lor de activitate;
        c)Să fondeze mijloace de informare în masă proprii şi să se folosească, în modul stabilit, de cele existente 
din țară și din afara țării;        d)Să difuzeze liber informaţia despre activitatea sa;
        e)Să solicite şi să obţină de la autorităţile publice informaţia necesară pentru desfăşurarea activităţii statutare;
        f) Să încheie contracte din numele său, să procure şi să realizeze bunuri în conformitate cu scopurile statutare;
        g)Să participe la concursuri naţionale şi internaţionale în vederea obţinerii de comenzi sociale şi dotaţii din partea statului, precum şi în vederea obţinerii de granturi şi burse de la fundaţii naţionale şi internaţionale;
        h)Să participe în calilate de fondator al asociaţiiior obşteşti, organizaţiilor filantropice şi a unor agenţi economici 
precum și aCorpului Arhitecților din Moldova cu statut de sindicat profesional.        i)Să încheie cu persoane fizice şi juridice acorduri bilaterale şi multilaterale de colaborare tehnico-ştiinţifică, economică, financiară şi de producţie de executare de lucrări şi de prestare de servicii în vederea realizării scopurilor şi sarcinilor statutare;
        j)Să desfăşoare activitate economică productivă şi altă activitate de întreprinzător care ar contribui la realizarea scopurilor statutare;
        k) Să procure complexuri patrimoniale, bunuri mobile şi imobile necesare pentru desfăşurarea activităţii şi asigurarea bunei funcţionări a A.A.M.
3.        STRUCTURA ŞI ORGANELE DE CONDUCERE ALE A.A.M.
3.1     Structura A.A.M., organele ei de conducere şi competenţă acestora sunt stabilite de prezentul Statut.
  3.2  În structura organizatorică a A.A.M. intră următoarele organe:
           a) Adunarea Generală;
           b)Preşedintele A.A.M.
           c)Consiliul
           d)Direcţia Executivă;
           e)Comisia de Cenzori.
  3.3  Organul suprem de conducere al A.A.M. este Adunarea Generală a delegaţilor, care reprezintă toate subdiviziunile structurale teritoriale ale A.A.M.
  3.4  Reprezentarea subdiviziunilor A.A.M. este realizată în conformitate cu cota numerică minimală stabilită pe principiile de egalitate a tuturor subdiviziunilor A.A.M. de către Consiliu;
  3.5  Adunarea Generală se întruneşte în sesiunile ordinare şi extraordinare, de asemenea în şedinţele de lucru.
  3.6.  Având competenţă
 exclusivă /necesară pentru realizarea următoarelor activităţi, Adunarea Generală determină direcţiile principale ale activitaţii A.A.M., арrobă programele strategice de activitate.
         a)Adoptă, completează sau modifică Statutul A.A.M.
         b)Alege şi revocă Preşedintele A.A.M., membrii Consiliului, membrii Comisiei de Cenzorii;
         c)Determină competenţa Preşedintelui A.A.M şi a Consiliului
 Coordonator.
         d)Aprobă dările de seamă ale Consiliului și a   Comisiei de Cenzori anuale şi pentru perioada dintre sesiuni, bilanţul financiar anual, aprobă hotărîrile privind activitatea Preşedintelui, Consiliului, Comisiei de Cenzori;
         e)Aprobă bugetul A.A.M;
         f)Aprobă structura organizatorică A.A.M.;
         g)Adoptă hotărîrea privind sistarea activităţii A.A.M., formarea Comisiei de lichidare, aprobă bilanţul de lichidare;
         h)Hotărăşte orice alte probleme ce ţin de activitatea A.A.M..
  3.7  Adunarea Generală se convoacă nu mai rar de о dată în doi ani pentru aprobarea dărilor de seamă conform p.e)
.de catre Consiliul care va informa membrii A.A.M. cu două săptămîni înainte referitor la data, ordinea de zi şi locul desfăşurării Adunării Generale.
  3.8  Convocarea Adunării Generale extraordinare se face de către Consiliu din iniţiativă proprie în caz de necesitate excepţională sau circumstanţe majore, ori la cererea în scris, cu indicarea motivului convocării ei, a cel puţin о treime din numărul total al membrilor A.A.M.. În cadrul Adunării Generale extraordinare se discută numai problema, care a slujit drept motivul convocarii ei.
  3.9  Adunarea Generală este deliberativă numai în cazul cînd sunt prezenţi jumătate plus unul din numărul total al membrilor. Fiecare membru deţine un singur vot. Deciziile se adoptă prin votul deschis sau secret al majorităţii simple a celor prezenţi, exceptînd deciziile de modificare şi completare a Statutului, revocare înăinte de termen a împuternicirilor Preşedintelui A.A.M., şi de reorganizare şi lichidare a A.A.M., decizii, care se adoptă prin două treimi plus unul de voturi ale membrilor prezenţi la Adunare.
  3.10  Lucrările Adunării Generale se consemnează într-un proces verbal, în care se va indica data şedinţei, participanţii la ea, ordinea de zi, cuprinsul succint al discursurilor, problemele puse la vot şi rezultatul votării. Procesul verbal se semnează de Preşedintele secretarul Adunării Generale.
  3.11  La şedinţele Adunării Generale pot participa şi persoane invitate conform propunerii Consiliului.
  3.12  Preşedintele Adunării Generale şi organele ei de lucru sunt alese în cadrul primei întruniri. Preşedintele Adunării Generale poate fi ales numai un membru al Consiliului. Împuternicirile Preşedintelui Adunării Generale şi ale organelor de lucru expiră concomitent cu încheierea lucrărilor Adunării Generale.
  3.13  Consiliul Coordonator al A.A.M. este organul de conducere în perioada dintre Adunările Generale ale A.A.M., se subordonează acesteia şi are о activitate permanentă. Consiliul este ales de Adunarea Generală din membrii A.A.M..
  3.14  De competenţa Consiliului ţine:
           a)Dirijarea întregii activităţi a A.A.M.
           b).Elaborarea programului de activitate a A.A.M.
           c)Realizarea deciziilor Adunării Generale.
           d)Coordonarea repartizării strategice a mijloacelor si fondurilor A.A.M.
           e)Adoptarea deciziilor privind înfiinţarea şi lichidarea subdiviziunilor structurale locale.
           f)Adoptarea hotărîrilor despre constituirea unor agenţi economici.
           g)Primirea şi excluderea membrilor A.A.M..
           h). Prezentarea rapoartelor pentru perioada dintre sesiunile Adunării Generale privind
activitatea A.A.M..
           i) Aprobarea proiectelor, programelor concrete de activitate ale A.A.M.
           j) Determinarea obligaţiunilor de serviciu şi cuantumul remunerării funcţionarilor salarizaţi.
           k) Adoptarea mărimii cotizaţiei de membru al A.A.M.
           I) Acordarea titlului de Membru de onoare al A.A.M.
           m) Crearea comisiilor necesare.
           n) Alegerea Secretarului Consiliului, care are urmatoarele atribuţii:
           - dirijarea activitaţii operative a Consiliului;
           - reprezentarea A.A.M. în relaţiile cu autoritaţile de stat, organizaţiile obşteşti din ţara si internaţional în lipsa Preşedintelui A.A.M.;
           - elaborarea proiectelor documentelor cu caracter normativ;
  3.15/3.17  Consiliul este ales/întărit de Adunarea Generala pe un termen de doi ani la propunerea președintelui nou ales.  Ședinţele Consiliului sunt deliberative, daca la ele sunt prezenţi 1/2 plus unu din numărul membrilor Consiliului, deciziile fiind adoptate cu majoritatea simplă de voturi. Şedinţele Consiliului se convoacă de către Preşedintele A.A.M. în măsura necesitaţilor, însa nu mai rar de о data în lună. Şedinţa Consiliului poate fi convocată şi la solicitările a 2/3 din membrii Consiliului, cererea fiind prezentată în scris Preşedintelui A.A.M.. Preşedintele A.A.M. stabileşte timpul şi locul şedinţei.
  3.16  Activitatea A.A.M în perioada dintre şedinţele Consiliului este gestionată nemijlocit de Preşedintele A.A.M.. Preşedintele A.A.M. este, de drept, şi Preşedintele Consiliului.
  3.17 /3.15 Preşedintele A.A.M se alege pentru perioada de patru ani.Acesta înaintează spre aprobarea Adunării Generale componența nominală a Consiliului Coordinator în număr de zece persoane pentru a fi alese șase în ordinea prioritară,celelalte patru rămînînd de rezervă pentru ocuparea locurilor vacante în perioada dintre sesiunile Adunării Generale.
   3.18 Președintele A.A.M.este ,de drept ,și președintele consiliului și: 
           a.Adoptă decizii pe orice problema ce ţine de activitatea A.A.M. şi care nu este de competenţa exclusivă a Adunării Generale.
           b)Reprezintă făra рrосură A.A.M. în relaţiile cu organele de stat şi ale administraţiei publice, asociaţiile obşteşti, societăţile comerciale, organizaţiile internaţionale guvernamentale şi neguvernamentale, alte persoane juridice şi fizice.
           c) Angajează şi eliberează din funcţie colaborătorii aparatului A.A.M.
            i) Emite dispoziţii, ordine, alte acte.
            j) Administrează operativ mijloacele A.A.M. încheie tranzacţii şi semnează contracte, eliberează procuri, deschide conturi bancare, semnează alte documente financiare.
            k) Pentru efectuarea unei sau altei acţiuni menţionate în punctul 3.17 (e) al prezentului Statut, are dreptul de a acorda împuternicirile respective Directorului executiv al A.A.M.
            l)Examinează problemele de realizare a deciziilor Adunării Generale şi Consiliului.
m.Numeşte Direcţia Executivă a A.A.M.
           n) Propune spre aprobarea Consiliului în perioada dintre sesiunile Adunării Generale ordinare numirea unor noi membri ai Consiliului în locul celor, care nu-şi pot exercita, din anumite motive, atribuţiile .
  3.18  Direcţia Executivă a A.A.M. poartă răspundere de activitatea A.A.M., cu excepţia acelor domenii, pentru care, conform prezentului Statut, poartă răspundere alte organe de conducere ale ei.
  3.19  Direcţia Executivă a A.A.M. este condusă de către Directorul Executiv, numit în funcţie printr-un ordin al Preşedintelui A.A.M. cu asentimentul Consiliului. Directorul Executiv este, de drept, şi membrul Consiliului.
  3.20  În lipsa Preşedintelui şi a secretarului A.A.M. Directorul Executiv reprezintă fără procure Asociaţia în relaţiile cu organele de stat şi ale administraţiei publice, asociaţiile obşteşti, organizaţiile internaţionale guvernamentale şi neguvernamentale, alte persoane juridice şi fizice.
  3.21  În activitatea sa Direcţia Executivă:
           a) Realizează în practica hotarîrile şi deciziile Adunării Generale şi Consiliului.
           b) Informează Consiliul despre activitatea A.A.M. desfaşurată între şedinţele Consiliului dirijează patrimoniul A.A.M.
           c) Elaborează proiectul bugetului anual al A.A.M.
           d) Elaborează proiecte de hotărîri ale Consiliului.
           e) Înăintează propuneri Consiliului cu privire la politica personalului.
           f) Îndeplineşte şi alte atribuţii prevăzute de prezentul Statut.
  3.22  În cazul imposibilităţii temporare a Preşedintelui A.A.M. de a-şi efectua atribuţiile, şi în limitele activităţii operative, funcţiile administrării operative a Preşedintelui pot fi preluate de către Directorul Executiv al A.A.M., avînd la baza dispoziţia Preşedintelui A.A.M..
  3.23  Controlul activităţii economico-financiare a A.A.M. este efectuat de Comisia de Cenzori, aleasă de Adunarea Generală pe un termen de doi ani. Din componenţa Comisiei de Cenzori nu pot face parte membrii Consiliului.
  3.24  Comisia de Cenzori are dreptul să ceară Consiliului şi Preşedintelui A.A.M. date privind activitatea lor pe о perioada concretă, să facă cunoştinţa cu toate actele, documentele, ce vizează activitatea A.A.M.. Controlul de către Comisia de Cenzori se efectuează о dată pe an.
3.25Controlul de către Comisia de Cenzori poate fi efectuat fiind motivat şi de un caz special.
4.        SUBDIVIZIUNILE STRUCTURALE ALE A.A.M.

  4.1.  Subdiviziunile structurale ale A.A.M. se constituie după principiul teritorial, fiecare oraş sau judeţ fiind reprezentat numai printr-o organizaţie teritorială.
  4.2  Secţiile locale ale A.A.M. se constituie din cel puţin trei membri. Activitatea secţiei locale este condusă de Preşedintele secţiei ales de Adunarea membrilor secţiei şi confirmat de Consiliul A.A.M..
  4.3  Organul suprem de conducere al secţiei locale este Adunarea membrilor secţiei.
  4.4  Adunarea membrilor secţiei:
        a) е convocată la solicitarea majorităţii membrilor secţiei sau la propunerea Preşedintelui. dar nu mai rar de odată în trimestru.
        b) propune şi alege Preşedintele secţiei pe un termen de doi ani;
        c) propune alege Comisia de Cenzori a secţiei pe un termen de doi ani;
        d) examinează chestiunile ce (în de activitatea secţiei în realizarea deciziilor Consiliului A.A.M.;
        e) determină funcţiile şi împuternicirile Preşedintelui secţiei în conformitate cu principiile de bază a prezentului Statut;
        f) alege delegaţii pentru participarea la sesiunile Adunării Generale în conformitate cu cota stabilită de către Consiliul.
  4.5  Preşedintele secţiei:
conduce cu activitatea secţiei în perioada dintre adunările membrilor;
înăintează propuneri de cooptare şi ieşire a membrilor secţiei.
  4.6  Secţiile locale nu sunt persoane juridice, pot avea în administrare operativă bunuri materiale necesare pentru activitatea secţiei şi realizarea scopurilor statutare ale A.A.M..
  4.7  Secţiile locale sunt obligate să părticipe la activitatea A.A.M. şi să respecte prezentul Statut.
5.        MEMBRII A.A.M.. DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE LOR
  5.1 Membri ai A.A.M. pot fi arhitecţi şi oameni de creaţie în domeniu din ţаrа şi din afara ei, care recunosc şi susţin scopurile şi sarcinile prevăzute de prezentul Statut, dobîndind calitatea de membru prin decizia Consiliului, către care vor adresa о cerere de aderare la A.A.M., însoţită de un sumar al activităţii şi avînd cel puţin două recomandări din partea unor membri ai A.A.M. cu stajiu de muncă în domeniu de minimum cinci ani. Forma de prezentare a sumarului de activitate se stabileşte de către Consiliul.
  5.2  Membri de Onoare ai A.A.M. pot fi persoanele, care au adus о contribuţie considerabilă la dezvoltarea şi activitatea A.A.M., titlu conferit de către Consiliul la propunerea Preşedintelui A.A.M.. Statutul Membrului de Onoare al A.A.M. este reglementat de un regulament special elaborat de сătre Consiliul.
  5.3  Candidatura viitorului membru al A.A.M. este discutată la şedinţa Consiliului. Decizia de acceptare a noului membru va fi adusă ulterior la cunoştinţa Adunării Generale.
  5.4  Fiecare membru achită cotizaţiile о data pe an, care constituie 
5 salarii minimale./cinci sute de lei pe an 
  5.5  Adunarea Generală, în cazuri aparte 
Președintele cu votul Consiliului, are dreptul de a reduce ori  scuti unii membri/unele persoane de plata cotizaţiilor de membru.

  5.6  Membrii A.A.M. au următoarele drepturi şi obligaţii:
         a) Dreptul de a participa în activitatea A.A.M.
         b) Dreptul de a alege şi de a fi ales în orice funcţie eligibilă a A.A.M. de a participa la toate proiectele conceptuale și investiționale A.A.M.
         c) Fiecare membru are dreptul să facă propuneri şi sesizări verbale sau scrise.
         d) Membrii sunt liberi să se retragă din Asociaţie, prezentînd о cerere în scris.

         e) Membrii A.A.M. sunt obligaţi să respecte prevederile prezentului Statut
, să achite cotizaţia de membru la timp, iar în caz de întîrziere cu un an, calitatea de membru A.A.M. se suspendează.
         f) Membrii A.A.M. sunt obligaţi de a se reţine de la săvîrşirea acţiunilor şi inacţiunilor, care ar duce la discreditarea A.A.M. sau ar cauza ultimei prejudicii de orice alt caracter.
Membrii A.A.M. sunt obligaţi să execute hotărîrile şi deciziile Adunării Generale, Consiliului, organelor de conducere şi control ale A.A.M.
  5.7  Pentru nerespectarea cerinţelor statutare un membru al A.A.M. poate fi avertizat de către Consiliul, lipsit pentru о perioadă anumită de dreptul de vot, sau poate chiar pierde calitatea sa de membru al A.A.M. în urma deciziei respective a Consiliului, această decizie va fi ulterior adusa la cunoştinţa Adunării Generale.
  5.8  Membrii A.A.M. nu pot avea calitatea de membru concomitent a altor asociatii apropiate ca statut cum ar fi
Uniunea Arhitecților,Tinerilor Arhitecți ș.a.

6. PATRIMONIUL ŞI SURSELE DE FINANŢARE ALE A.A.M.
  6.1  Patrimoniul A.A.M. se formează din:
         a)Cotizaţiile de membru.
         b)Sponsorizări, subvenţii şi donaţii benevole făcute de persoane fizice si juridice, organizaţii filantropice şi fonduri din ţară şi granturi din strainătate.
         c)Venituri realizate din activitatea economică.
         d)
 Alte mijloace neinterzise de legislaţia în vigoare.
  6.2  A.A.M. poate avea în proprietate clădiri, construcţii, utilaj, mijloace de transport, precum şi alt patrimoniu necesar activităţii de realizare a scopurilor stabilite de prezentul Statut. În scopul activităţii cît mai eficiente şi majorării patrimoniului, Asociaţia poate achiziţiona bunuri şi înstrăina bunurile care îi араrţin, dreptul de proprietate, drepturi de autor
know-how etc. Asociaţia poate investi în bunuri mobile sau imobile, crea depozite bancare, drepturi de proprietate sau poate intreprinde alte acţiuni care corespund scopurilor statutare, principiilor de activitate ale A.A.M. şi normelor juridice în vigoare.
  6.3  Donaţiile pot fi în formă de sume de bani, bunuri materiale, inclusiv şi imobile, drepturi de autor, cambii, etc.
  6.4  Întreg patrimoniul A.A.M., precum şi beneficiul obţinut din activitatea economică, este folosit pentru realizarea scopurilor statutare. Decizia cu privire la procurarea, distribuirea şi înstrăinarea patrimoniului A.A.M. se adoptă de către Consiliul 
Coordonator.
  6.5  La sfîrşitul fiecărui an calendaristic fondurile existente se raportează la anul următor, constituind baza patrimonială a A.A.M.. Darea de seamă financiară se face о dată pe an în faţa Consiliului şi este adusă la cunştinţa tuturor membrilor A.A.M. la şedinţa Adunării Generale.
7.MODUL DE REORGANIZARE ŞI LICHIDARE A A.A.M.
  7.1  Reorganizarea sau lichidarea A.A.M. are loc conform hotărîrii Adunării Generale adoptate cu două treimi plus unul din voturile membrilor prezenţi la şedinţa.
  7.2  Asociaţia poate fi lichidată şi prin decizia instanţei de judecata, în cazurile prevăzute de legislaţia în vigoare a Republicii Moldova.
  7.3  Bunurile A.A.M. lichidate, după executarea creditorilor, creditorilor, vor fi folosite în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare şi pentru realizarea scopurilor statutare.
  7.4  În caz de lichidare Adunarea Generală desemnează Comisia de lichidare condusă de Preşedintele A.A.M.. Comisia de lichidare evalueaza proprietatea A.A.M. la momentul lichidării.
8.  DISPOZIŢII FINALE
  8.1.  Statutul A.A.M. este elaborat în 6 exemplare, care au forţa juridică egală.

Comentarii

despre alegerea secretă

Pentru imparțialitate și păstrarea bunelor relații între arhitecți după alegeri se propune ca alegera Președintelui AAM,
să se facă prin vot secret.
Consiliul din șase persoane se alege conform listei candidaților(în număr de zece persoane) înaintată de Președinte
prin vot secret,iar numărul de voturi determină locul în listă și prioritatea membrului Consiliului.